joi, 5 ianuarie 2023


Joseph Nicéphore Niépce (1765 - 1833)

Joseph Nicéphore Niépce s-a născut pe data de 7 Martie 1765 în Chalon-sur-Saône, Franța. Acesta a fost un inventator francez.

Acesta a început să facă experimente în domeniul litografiei în anul 1813. Litografia reprezintă o metodă de tipar utilizând o placă sau o piatră cu o suprafață perfect netedă. În aceasta se utilizează ulei sau grăsime. Ea poate fi folosită pentru a imprima un text sau o lucrare artistică pe hârtie sau pe un alt material potrivit.

Acesta a făcut și experimente fotografice pe care le-a numit heliografie în jurul anului 1822.
Între 1826 și 1827 (nu se știe exact în ce an, ambele variante sunt corecte) acesta a imprimat, cu ajutorul unui aparat foto, o imagine de la fereastra camerei sale de lucru pe o placă de aliaj de staniu și plumb care a constituit prima imagine din natură fixată permanent. Aceasta a fost cunoscută drept cea mai veche fotografie realizată cu o cameră de fotografiat existentă.

Această fotografie a fost descoperită de către istoricii focusați pe istoria fotografiei Helmut și Alison Gernsheim în anul 1952.

La început s-a considerat că timpul de expunere pentru a realiza aceea fotografie a fost de 8 - 9 ore. Mai târziu un cercetător care a folosit notițele lui Niépce și materialele pe care acesta le-a folosit când a realizat fotografia a ajuns la concluzia că a durat mai multe zile de expunere pentru a realiza o astfel de fotografie.

Joseph Nicéphore Niépce a murit pe data de 5 iulie 1833 în Saint-Loup-de-Varennes, Franța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu