miercuri, 4 ianuarie 2023

James Watt - Motor cu aburi Watt

 

James Watt (1736 - 1819)

James Watt s-a născut pe data de 19 Ianuarie 1736 în Greenock, Regatul Unit. Acesta a fost matematician, inventator şi inginer scoţian, cunoscut pentru inventarea motorului cu abur Watt.

Ca urmare a modificărilor aduse motorului cu abur al lui Newcomen, acesta a inventat primul motor practic cu abur în anul 1763. Acesta a realizat faptul că motoarele cu abur deja existente iroseau energia prin răcirea şi reîncălzirea repetată a cilindrului. Pentru a corecta această problemă, el a introdus un condensator separat ceea ce a dus la evitarea pierderii de energie şi a consumului mai mic de combustibil, îmbunătăţind eficienţa motoarelor cu abur.

În anul 1768 acesta încheie un parteneriat cu John Roebuck după ce a realizat un mic motor de testare cu ajutorul împrumuturilor de la Joseph Black. 

În anul 1769 a primit brevetul pentru "O nouă metodă inventată de reducere a consumului de abur şi combustibil în motoarele de incendiu".

În 1774, împreună cu Matthew Boulton, James Watt va crea o întreprindere de fabricare a ceea ce se numea "maşina cu abur a lui Watt, îmbunătăţită". Aceştia au fondat în 1775 în Birmingham, Anglia, firma Boulton & Watt ce se ocupa cu fabricarea motoarelor cu aburi.

După anul 1775, motorul cu aburi Watt a înlocuit în zonele unde cărbunele era scump, precum Cornwall, motorul cu aburi al lui Newcomen. 

Până în 1800 au fost construite aproximativ doar 450 de motoare cu abur Watt, în comparaţie cu peste 2.200 de motoare Newcomen construite deoarece motoarele Newcomen erau considerate mai ieftine şi mai puţin complicate decât cele Watt. 

James Watt a murit pe data de 25 August 1819 în Handsworth, Anglia.

Motor cu abur Watt

Resurse utilizate :

https://ro.wikipedia.org/wiki/James_Watt

https://restaurantesaranjuez.com/ro/james-watt-10/

https://goodmood-photobooth.com/ro/james-watt-tatal-motorului-modern-cu-aburi/https://en.wikipedia.org/wiki/Boulton_and_Watt

https://www.trenfo.com/ro/istorie/biografii/thomas-newcomen-10

https://voltamusicawards.com/ro/10-inventii-cheie-ale-revolutiei-industriale/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu