joi, 5 ianuarie 2023

Christopher Latham Sholes - Mașina de scris modernă

 

Christopher Latham Sholes (1819 - 1890)

Christopher Latham Sholes s-a născut pe data de 14 Februarie 1819 în Mooresburg, U.S. Acesta a fost un inventator și jurnalist american.

Se crede că Sholes a fost inspirat de invențiile altor inventatori, în special de către jurnalistul american John Pratt care a inventat mașina de scris Pterotype în 1863. Acesta a considerat că invenția lui Pratt era mult prea complexă ceea ce l-a motivat să încerce să creeze o mașină de scris.

În 1867 acesta a creat, cu ajutorul lui Carlos Glidden și Samuel Soule, prima mașină de scris modernă ca urmare a dorinței lui Sholes de a îmbunătății soarta omenirii prin crearea unei mașini ce putea numerota paginile unei cărți și tichete. Cert că acesta a fost ajutat, Sholes a primit mai mult credit decât celelalte 2 persoane care l-au ajutat.

Sholes, Glidden și Soule au folosit mașina de scris inventată de aceștia pentru a trimite scrisori mai multor persoane printre care și James Densmore (om de afaceri american) care se va oferi să cumpere o parte din brevet fără ca nici măcar să fi văzut invenția. Aceștia au fost de-acord să o vândă dar când Desnmore a examinat-o în Martie 1867 a declarat că nu era bună de nimic și le-a cerut să o refacă.

Această invenție a fost brevetată în anul următor însă, datorită problemelor financiare, acesta și-a vândut invenția Companiei Remington în anul 1873 pentru 12.000 de dolari. 

La 1 martie 1873 Sholes a fabricat o mașină de scris cu tastă QWERTY la care însă nu se putea tasta litere mici. Acest lucru va fi corectat însă în 1878 când va fi produsă o mașină de scris care putea tasta atât litere mari cât și litere mici.

Christopher Latham Sholes a murit pe data de 17 Februarie 1890 în Milwaukee, U.S.

Mașina de scris modernă inventată în anul 1867

Resurse utilizate :

https://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Latham_Sholes

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ma%C8%99in%C4%83_de_scris

https://destepti.ro/inventii-ce-ne-fac-viata-mai-usoara-masina-de-scris/

https://imwechsel.com/ro/inventia-masinii-de-scris/

https://en.wikipedia.org/wiki/James_Densmore

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Jonathon_Pratt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu