miercuri, 4 ianuarie 2023

Alfred Nobel - Dinamita

 Alfred Nobel (1833 - 1896)

Alfred Nobel s-a născut pe data de 21 Octombrie 1833 în Stockholm, Suedia. Acesta a fost inventator, chimist şi om de afaceri.

Întâlnirea pe care Nobel a avut-o în 1850 cu inventatorul nitroglicerinei (1847) Ascanio Sobrero îl va marca pe acesta. Nobel devine interesat în crearea unui explozibil mai stabil decât cel al lui Sobrero care exploda la variaţii mici de temperatură sau presiune pentru a putea fi folosit în construcţii.

Faptul că fratele său mai mic, Emil, şi-a pierdut viaţa la 21 de ani în 1864 datorită experimentelor sale cu nitroglicerina şi că autorităţile îl forţau să renunţe la experimente l-a făcut pe Nobel să se mute pe un vas în lacul Malaren.

În anul 1867 Alfred Nobel descoperă diatomitul. Aceasta era o rocă sedimentară silicioasă care, amestecată cu nitroglicerină, se transforma într-o pastă. După solidificare aceasta avea aceeaşi forţă de explozie ca a nitroglicerinei dar era mult mai stabilă decât aceasta ceea ce o făcea mai uşor de transportat. Această substanţă a fost denumită de către Nobel "dinamită".

Această combinaţie de nitroglicerină şi diatomit a fost descoperită accidental de către inventator. Acesta a realizat că unul dintre recipientele în care se afla nitroglicerină se deschisese accidental, scurgându-se. Cu toate acestea, diatomitul în care recipientele erau ambalate absorbise lichidul ceea ce l-a făcut pe Nobel să  exploreze posibilitatea ca diatomitul să fie folosit ca stabilizator pentru nitroglicerină.

Alfred Nobel a obţinut brevetele pentru invenţia sa pe 7 Mai 1867 în Anglia iar pe 19 Octombrie 1867 în Suedia. 

Dinamita a fost vândută iniţial sub denumirea "Pulberea explobizibilă a lui Nobel" de către Compania Nobel. Mai târziu Nobel va încapsula pulberea într-un dispozitiv cilindric cu un mecanism de explozie cu o siguranţă.

Dinamita va fi folosită pentru a distruge mine dar şi pentru realizarea grenadelor.

Alfred Nobel a murit pe data de 10 Decembrie 1896 în San Remo, Italia.

Fotografie cu dinamita realizată de Alfred Nobel

Resurse utilizate :

https://ro.wikipedia.org/wiki/Alfred_Nobel

https://momenteistorice.ro/alfred-nobel-pacifistul-care-creat-dinamita/

https://destepti.ro/o-inventie-regretata-alfred-nobel-si-crearea-dinamitei/

https://historia.ro/sectiune/portret/viata-fascinanta-a-lui-alfred-nobel-a-inventat-572214.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu