joi, 5 ianuarie 2023

Richard Arkwright - Fabrica modernă

Richard Arkwright (1732 - 1792)

Sir Richard Arkwright s-a născut pe data de 23 Decembrie 1732 în Preston, Anglia. Acesta a fost inventator și antreprenor.

În anul 1771 acesta a construit Cromford Mill împreună cu asociații săi Samuel Need și Jedediah Strutt care este considerată prima fabrică modernă. Aceasta a fost situată în Valea Derwent în Derbyshire fiind o fabrică de filare de bumbac alimentată cu apă. Mașinăriile utilizate aici puteau învârtii până la 96 de fire deodată începând cu anul 1772 când fabrica și-a deschis porțile oficial.

Inițial au fost angajați 200 de muncitori, funcționând cu două schimburi a câte 12 ore. Angajații aveau datoria de a le oferii mașinilor bumbac, să repare defecțiunile ce puteau surveni și să schimbe bobinele când se umpleau. Cei mai mulți dintre cei angajați erau femei și copii. La început cel mai tânăr copil care se putea angaja trebuia să aibă minim 7 ani. Mai târziu vârsta va crește la 10 ani.

Ca să se asigure că avea angajați, Arkwright a construit case în așezarea Cromford. Istoricii consideră această așezare ca fiind primul oraș industrial planificat. Locuitorilor orașului li s-a oferit oferit magazine, capele și o școală.

În anul 1775 Arkwright a adus în fabrica sa o nouă cardă (mașinărie folosită în prelucrarea materialelor fibroase) ceea ce a dus la un fir de mai bună calitate la costuri mai reduse.

În anul 1850 Cromford Mill a fost închisă ca urmare a cursului scăzut de apă care făcea greoaie funcționarea mașinilor de filare.

Richard Arkwright a murit pe data de 3 August 1792 în Cromford, Anglia.

Fabrica modernă Cromford Mill

Resurse utilizate :

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Arkwright

https://www.easymalc.co.uk/richard-arkwright-cromford-and-the-birth-of-the-modern-factory-system/

https://www.allaboutlean.com/250-years-cromford-mill/

https://en.wikipedia.org/wiki/Cromford_Mill

https://ro.wikipedia.org/wiki/Card%C4%83

https://dexonline.ro/definitie/carda



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu