marți, 3 ianuarie 2023

James Hargreaves - Spinning Jenny

 

James Hargreaves (1720 - 1778)

James Hargreaves  s-a născut pe data de 13 Decembrie 1720 în Oswaldtwistle, Lanchashire, Anglia. Acesta a lucrat ca tâmplar şi ţesător.

Acesta a inventat "Spinning Jenny" ce reprezenta un motor folosit la filarea lânii sau a bumbacului. La început această maşinărie putea roti două fire simultan. Aceste fire se încurcau deoarece designul său original avea axe orientate orizontal. 

Legenda spune că numele "Jenny" provine fie de la una dintre fiicele sale, fie de la soţia acestuia. Aceasta a răsturnat din greşeală experimentul lui James iar, în timp ce roata continua să se rotească liber cu axele poziţionate vertical, acesta a realizat că putea muta axele în poziţie verticală pentru a putea să toarcă mai multe fire în acelaşi timp.

Cu toate acestea, inventarea primului "Spinning Jenny" s-a realizat în anul 1764. Maşina funcţiona prin filetarea a opt axe simultan prin rotirea unei singure roţi. Firele pe care aceasta le producea erau slabe şi puteau fi folosite doar pentru bătătură ce reprezentau firele orizontale care alcătuiesc o parte a ochiului de ţesătură.

Văzând succesul lui Hargreaves şi observând că preţul firelor a scăzut, ţesătorii locali au intrat în casa sa şi i-au distrus maşinările ceea ce l-a făcut să se mute în anul 1768 la Nottingham, Marea Britanie, unde şi-a înfiinţat o moară de filare.

Pe data de 12 Iunie 1770 James Hargreaves îşi va breveta invenţia (invenţia îi va fi recunoscută de autorităţi) însă va fi declarat invalid când va fi contestat în instanţă.

Pe data de 22 Aprilie 1778 Hargreaves moare la Nottingham. La acel moment peste 20.000 de maşini Spinning Jenny producea fire în Marea Britanie.

O machetă cu un Spinning Jenny dintr-un muzeu din Wuppertal, Germania

Resurse utilizate :

https://companyprideplatform.org/ro/james-hargreaves-rom%C3%A2n%C4%83/

https://en.wikipedia.org/wiki/James_Hargreaves

https://en.wikipedia.org/wiki/Spinning_jenny

https://voltamusicawards.com/ro/10-inventii-cheie-ale-revolutiei-industriale/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu