miercuri, 4 ianuarie 2023

Sir William Fothergill Cooke şi Charles Wheatstone - Telegraful electric

 Sir William Fothergirl Cooke (1806 - 1879)

Charles Wheatstone (1802 - 1875)

Sir William Fothergill Cooke s-a născut pe data de 4 Mai 1806. Acesta a fost un inventator englez.

Charles Wheatstone s-a născut pe data de 6 Februarie 1802. Acesta a fost un om de ştiinţă şi inventator englez.

Colaborarea dintre cei 2 inventatori a cunoscut părţi neplăcute deoarece cei doi aveau obiective diferite. Cooke îşi dorea să comercializeze invenţiile sale pe când Wheatstone nu era interesat în activităţi comerciale, dorindu-şi să îşi publice rezultatele pentru a îi lăsa pe cei din jur să le folosească liber. Cu toate acestea, Marc Brunel (inginer franco-britanic) care lucra pentru Cooke şi John Daniell (chimist şi fizician englez) care lucra pentru Wheatstone au mediat conflictele dintre aceştia.

Pe data de 27 iulie 1837 Sir William Fothergill Cooke şi Charles Wheatstone au reuşit să facă legătura prin intermediul semnalelor electrice transmise cu ajutorul telegrafului între staţia feroviară din Camden Town unde se afla Cooke împreună cu Robert Stephenson şi staţia feroviară London Euston unde se afla Wheatstone. O parte din cunoştinţele ştiinţifice puse în aplicare în realizarea acestui telegraf electric au venit din partea lui Wheatstone. Unele dintre ideile propuse de către Cooke au fost abandonate.

Această invenţia a pus bazele companiei Electric Telegraph care a fost fondată în septembrie 1846 de către William Fothergill Cooke şi John Ricardo (om de afaceri britanic) şi reprezenta prima companie publică telegrafică. Aceasta a folosit telegraful electric inventat de către Cooke şi Wheatstone. În anul 1869 compania a devenit parte a Oficiului Poştal General.

Telegraful Cooke şi Wheatstone a fost folosit în mare parte în Regatul Unit şi Imperiul Britanic. Pentru o perioadă a fost folosit şi de Spania. Mai târziu acesta va fi înlocuit cu sistemul telegrafic Morse inventat de către Samuel Morse în anul 1837.

Sir William Fothergill Cooke a murit pe data de 25 Iunie 1879 în Farnham, Anglia.

Charles Wheatstone a murit pe data de 19 Octombrie 1875 în Paris, Franţa.

Telegraful lui Cooke şi Wheatstone din anul 1837

Resurse utilizate :

https://publimix.ro/blog/electronice/1837-telegraf-electric

https://en.wikipedia.org/wiki/William_Fothergill_Cooke

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Wheatstone

https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_Telegraph_Company

https://en.wikipedia.org/wiki/Cooke_and_Wheatstone_telegraph

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu